Langer werken voor een lager pensioen is een belasting in natura: een arbeidsbelasting

Patrick Deboosere (VUB), Christophe Vanroelen (VUB), Olivier Pintelon (Denktank Poliargus), Mateo Alaluf (ULB) en Marc Dujardin (ULg) zijn deskundigen sociaal beleid. 

 

De pensioenhervorming kan niet snel genoeg gaan voor de regering. Meer en langer werken lijkt de enige optie. Wie dat in twijfel trekt, brengt de welvaart van de komende generaties in gevaar, zo luidt het. De pensioenvoorstellen worden geobjectiveerd met het rapport van de Commissie Pensioenhervorming. Echter, die Commissie was van bij aanvang onderworpen aan één belangrijke randvoorwaarde: de publieke pensioenuitgaven mogen niet verder toenemen. Maar hoe valide is die voorwaarde eigenlijk? 

Al in 1936 wees de befaamde demograaf Alfred Sauvy op de onbetaalbaarheid van de vergrijzingskosten. Hij waarschuwde voor “moeilijke sociale en economische uitdagingen”. In 1936 waren er in België 7,5 procent 65-plussers en bedroegen de sociale uitgaven ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vandaag zijn er 17,5 procent 65-plussers en spenderen we bijna 30 procent van ons bbp aan sociale uitgaven. 

Sourced through Scoop.it from: www.demorgen.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s