De staking van 1936: hoe werkend België de sociale zekerheid verwekte

“Uw voornaam is Waal of Vlaming, uw achternaam is arbeider.” 79 jaar geleden barstte na de moord op twee Antwerpse socialisten een wekenlange staking uit. Over heel België, oui. 

 

Wanneer Albert Pot en Theo Grijp in de vroege ochtend van 25 mei 1936 uit hun bed klauteren, danst de hitte al op de Antwerpse leien. Beide mannen gooien wat water in hun gezicht, groeten hun madam en trekken naar hun respectievelijke vergaderingen die tot laat in de avond zouden duren. De twee zijn actief in de socialistische vakbond: Albert Pot is propagandaleider van de syndicale jeugd, Theophiel Grijp raadslid van de havenarbeidersbond. 

 

Het zijn woelige tijden. In eigen land groeit de onvrede over de bezuinigingen van de uittredende liberaal-katholiek-sociaal-democratische regering Van Zeeland, in Spanje zijn de fascisten hun staatsgreep aan het voorbereiden, en in Frankrijk is een stakingsgolf in de Parijse metaalindustrie over de rest van het land gedenderd gelijk een tsunami over een Aziatische kuststrook. Honderdduizenden werklozen en toch alle dagen overuren: Pierre en Marie pikten dat niet meer en rechtten hun rug.

Sourced through Scoop.it from: solidair.org

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s