Democratie is de achilleshiel van dit Europa

In een lijvig opiniestuk dat verscheen in De Morgen liet Frank Vandenbroucke zijn licht schijnen op de crisis van de Eurozone. Hij komt tot een diagnose omtrent wat er fout loopt in Europa. Hij stelt een remedie voor en geeft aan op welke manier de Europese sociaaldemocratie kan bijdragen tot die remedie. Maar het stuk van Vandenbroucke is – om binnen de medische terminologie te blijven – bovenal een symptoom van waar het blijft fout lopen met Europa én met de sociaaldemocratie.

Kort samengevat komt de diagnose van Vandebroucke hierop neer. De eurozone bevindt zich in een spagaat waarin er te weinig soevereiniteit gedeeld wordt om effectief te zijn, en te weinig risico’s gespreid worden om crisissen daadwerkelijk op te vangen. De enige oplossing die Vandenbroucke ziet is de vlucht vooruit: meer soevereiniteit delen en meer risico’s spreiden. Concreet kan dit de vorm aannemen van een begroting voor de eurozone, euro-obligaties of een Europese werkloosheidsuitkering. Voor Vandenbroucke moet de sociaaldemocratie de kaart trekken van een unie van welvaartsstaten. Zoniet, betekent het niets minder dan het einde van de sociaaldemocratie, aldus Vandenbroucke.

Op zich is deze analyse van Vandenbroucke niet fout. Maar ze schiet wel schromelijk tekort door te blijven focussen op oppervlaktefenomenen en niet door te stoten tot de kern van de zaak. Soevereiniteit en risico’s zijn niet de kernwoorden van de Europese crisis die we nu meemaken. Deze crisis heeft wel alles te maken met democratie. Of beter, het gebrek daaraan.

Het is een gegeven dat Vandenbroucke weigert in te zien. Sterker nog, zijn voorstel draagt enkel bij tot een verdere de-democratisering van Europa. Een unie van welvaartsstaten betekent simpelweg dat die welvaartsstaten zelf een bepaalde oriëntatie opstellen die individuele staten moeten volgen. Op zich houdt dit geen enkele garantie in voor een democratisch en daadwerkelijk sociaal beleid. Waarom zou iemand die zich sociaal-democraat noemt zich daarachter moeten scharen?

Sourced through Scoop.it from: www.dewereldmorgen.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s