Peeters en de verdwijntruc met werklozen

Minister van Werk Kris Peeters wilde na de desastreuze tax shift die de belastingen helemaal niet rechtvaardiger maakt, dringend uitpakken met goed nieuws. Hij greep de werkloosheidscijfers van de RVA aan om het van de daken te schreeuwen: ‘De crisis ligt stilaan achter ons’. Alleen zeggen die statistieken niets over de werklozen die de voorbije maanden geschrapt werden.  

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) blijkt dat het aantalwerkzoekenden met een uitkering gedaald is van 464.000 in juni 2014 tot 410.084 vorige maand. Kijk eens aan, dat is maar liefst 54000 minder werkzoekenden in een jaar tijd. 

Alleen is dat een louter administratief cijfer. De RVA vergoedt ook werklozen die niet geteld worden als werkzoekenden. Het gaat onder meer om oudere werklozen en bepaalde bruggepensioneerden. Tellen we die bij de werkzoekenden dan komen we aan 567.562. 

In het cijfer van de werkzoekenden zitten ook de tijdelijke werklozen niet verrekend. Dat zijn werknemers met een contract maar die tijdelijk niet werken doordat hun bedrijf is afgebrand of doordat er te weinig bestellingen zijn. Dat waren er in juni 101.136.

In totaal waren er dus in juni 668.698 werklozen die een uitkering kregen van de RVA. Maar ook dat cijfer zegt niet alles.

Sourced through Scoop.it from: www.dewereldmorgen.be

In 1982 was de werkloosheid inderdaad schrikbarend hoog. 535.000 jonge en minder jonge Belgen vond geen job. Vandaag – na jaren van activering en jacht op werklozen – zitten we aan 668.698 werklozen die een uitkering krijgen en vele tienduizenden anderen die geschorst werden. 

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s