blinde besparingen en groei gaan niet samen

Dankzij ons sociaal model, dat werkt als een schokdemper, overleeft België in crisistijd. Toch blijft de ongelijkheid een doorn in het oog. Bovendien tasten onze regeringen met hun blind besparingsbeleid de koopkracht van een doorsnee gezin aan, en breken ze ons sociaal model af.

Het huidige beleid zal de ongelijkheid doen toenemen en het economisch herstel fnuiken. Dit blijkt uit cijfers die het ABVV publiceert in zijn jaarlijkse ‘Sociaaleconomische barometer’. De cijfers zijn afkomstig van universiteiten en internationale instellingen zoals het IMF, de OESO en de EU.

De toestand is ernstig
België deed het – in vergelijking met de meeste andere landen – redelijk goed en dit dankzij ons sociaal model met inbegrip van onze sociale zekerheid. Zij zorgden voor voldoende schokdempers om de gevolgen van de crisis op te vangen.
Maar het volstaat niet om de schokken te dempen. Hoewel ons land op de Europese scène van sociale ongelijkheid en achteruitgang nog een vrij behoorlijk figuur slaat, blijft de ongelijkheid een doorn in het oog en gaat de koopkracht van de overgrote meerderheid van de bevolking erop achteruit. En toch wil de regering-Michel met besparingen en bezuinigingen de sociale zekerheid en ons sociaal model afbreken. Gevolg: de ongelijkheid zal toenemen.

Wat onthouden we?

1. In Europa dringt eindelijk het besef door dat na 2008, toen de overheden de banken moesten redden, een ronduit verkeerd economisch beleid werd gevoerd. Studie na studie drukt de Europese besparingsfans met de neus op de feiten: blind besparen werkt niet. Het tast het inkomen aan van de werknemers en hele bevolkingslagen met een laag of bescheiden inkomen, en verscherpt de crisis in plaats van de toekomst veilig te stellen en de basis te leggen voor economische groei. Hierdoor presteert Europa onder zijn potentieel.
Gaan de Belgische regeringen in hun ideologische waanzin een beleid proberen doorduwen dat overal in Europa heeft bewezen dat het niet werkt? Besparingen en groei gaan niet samen.
2. Groeiende inkomensongelijkheid heeft een rol gespeeld in het ontstaan van de crisis. In België bleef deze tot nu toe stabiel, maar er zijn tekenen dat dit stilaan verandert. De ongelijkheid nam in aanloop naar de crisis fors toe en ook na de crisis zijn de hogere inkomensklassen erin geslaagd om meer inkomsten te verwerven.
De ongelijkheid zal stijgen ten gevolge van het beleid van de regering-Michel. Streven naar een betere inkomensverdeling, naar solidariteit tussen zwakkeren en sterken, naar openbare dienstverlening die naam waardig, is geen aandachtspunt voor deze regering.
3. Stop met de mensen wijs te maken dat de besparingsregeringen het goed voor hebben met iedereen, dat zij ontwikkeling en welvaart willen voor een zo groot mogelijk aantal mensen. Het enige dat rechts wil is een verrijking van degenen die ze vertegenwoordigen: de welvarendste groep in onze samenleving. Niet meer, niet minder. Het is een politieke keuze.

Driesporenbeleid
Om de economie te herstellen, moet een driesporenbeleid gevoerd worden. Allereerst moet de koopkracht hersteld worden. Gezinnen moeten de middelen en het vertrouwen hebben om opnieuw te consumeren en te investeren. Loonmatiging past absoluut niet in dat plaatje. De lonen zijn de échte motor van de economie.
Ten tweede moet je inwerken op de factoren die competitiviteit van de bedrijven echt verbeteren, zoals innovatie en vorming.
Ten slotte moet de overheid opnieuw de ruimte krijgen om te investeren in alle mogelijke publieke voorzieningen, zodat ze economische activiteit, tewerkstelling en een sociale meerwaarde creëert.

Herverdeling van rijkdom
In dit driesporenbeleid staan afspraken rond de correcte, rechtvaardige herverdeling van de (geproduceerde) rijkdom centraal. Dit betekent dat iedereen moet bijdragen volgens eigen draagkracht. Ons belastingstelsel is zo opgevat, dat het momenteel de sterkste schouders ontziet. Het is tijd voor een kentering.
Een rechtvaardigere herverdeling van de inkomsten zal de overheid in staat stellen om opnieuw te kunnen investeren in onderwijs, in infrastructuur, in zorg,… Kortom, in de toekomst. Bovendien zal een rechtvaardige herverdeling van de inkomens de financiering van onze sociale bescherming garanderen.

Bron: De Nieuwe Werker

Sourced through Scoop.it from: www.acodonline.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s