rechtvaardige fiscaliteit is broodnodig

Met de belastingen financieren we ons onderwijs, onze wegen, politie, brandweer, gezondheidszorg,… Dit zijn stuk voor stuk levensbelangrijke openbare diensten die iedereen ten goede komen. De belastingen zorgen ook voor een herverdeling van de inkomens en voor een degelijke sociale bescherming voor zieken, gepensioneerden, werklozen,… Belastingen betalen is dus rechtvaardig, maar ons belastingsysteem, de fiscaliteit, is niet rechtvaardig. Iedereen is het erover eens dat arbeid in ons land te zwaar belast wordt in vergelijking met andere inkomens.

De helft van de staatsinkomsten (buiten de sociale-zekerheidsbijdragen) is afkomstig van directe belastingen en consumptie, dus hoofdzakelijk van inkomens uit arbeid. Tel daar nog eens de sociale bijdragen (van werknemers en werkgevers) bij, dan kom je aan 83% afkomstig van inkomens uit arbeid. Slechts 17% van de inkomsten van de staat is afkomstig van inkomens uit kapitaal en eigendom.
Om de belastingen op arbeid te kunnen terugdringen, zonder de inkomsten van de overheid te verminderen, moeten we elders inkomsten gaan zoeken. Dat noemt men een ‘taxshift’, een verschuiving van de ene naar de andere belastingbron.
Voor het ABVV is de enige goede taxshift een meer rechtvaardige fiscaliteit, waarbij degenen die het meest hebben, ook meer bijdragen. Rechtvaardige fiscaliteit gaat over eerlijke bijdragen aan de opbouw van de samenleving. Dat is solidariteit!

Arbeid te zwaar belast in vergelijking met kapitaal
De belastingen op kapitaal zijn te voordelig. Er moet opnieuw een evenwicht komen in de fiscaliteit.
De ondernemingswinsten worden te weinig belast, meer bepaald dankzij de belastingvoordelen en fiscale constructies. Binnen de OESO-landen heeft België één van de laagste gemiddelde aanslagvoeten op de bedrijfswinsten (vennootschapsbelasting + roerende voorheffing op dividenden): 31%. We staan hiermee op plaats 31 van de 36.
In feite word je heel oneerlijk belast, want op 40.000 euro inkomsten betaal je:
– Als werknemer ongeveer 13.000 euro of 32% belastingen.
– Als rentenier 10.000 euro of 25%.
– Als onderneming ongeveer 6000 euro of 15%.
– Als speculant betaal je 0 euro of 0% meerwaardebelasting op de verkoop van aandelen.

Vermogen is ongelijk verdeeld
Zo hard de crisis de ene treft, zo zachtjes gaat ze voorbij aan de andere. Wat men de crisis noemt, is niet zozeer de tragere groei van de taart, maar wel een slechtere verdeling ervan, en wel omdat de globale rijkdom ondanks alles blijft stijgen, maar steeds minder goed herverdeeld wordt.
België is en blijft een rijk land, maar de gemiddelde Belg bulkt niet van het geld. Volgens de laatste cijfers van de FOD Economie bedroeg het netto belastbaar inkomen van de Belgen in 2012 gemiddeld 16.651 euro. Dat is 1387 euro per maand. Achter dit gemiddelde gaan grote verschillen schuil en het houdt ook geen rekening met het vermogen, maar alleen met het belastbaar inkomen.
Houden we wel rekening met het vermogen, dan ziet het plaatje er totaal anders uit. De 10% rijksten bezitten 44% van het totale vermogen in ons land. En de 1% rijkste Belgen bezitten een groter deel van het totale vermogen dan de helft van de Belgen samen.

Bron: De Nieuwe Werker

Sourced through Scoop.it from: www.acodonline.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s