Een nevelige oligarchie

Een parlementslid geniet de grootst mogelijke vrijheid in zijn politieke handelen. Dat is de theorie. Want de partijen leggen die vrijheid stevig aan banden, blijkt uit onderzoek van de jonge historicus Frederik Verleden. 

 

In zijn studie ‘De vertegenwoordigers van de natie in partijdienst’ citeert Frederik Verleden de bekende uitspraak van Achille Van Acker: ‘De belangrijke beslissingen worden niet meer door de Kamer genomen zoals vroeger.’ 

Van Acker wist waarover hij sprak. Hij was 29 toen hij in 1927 volksvertegenwoordiger werd. Na de Tweede Wereldoorlog leidde hij vier regeringen, waaronder de paarse regering die de Schoolstrijd ontketende. Daarna was hij 14 jaar voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in een periode dat het Kamervoorzitterschap nog geen deel uitmaakte van de posten die de nieuwe meerderheid verdeelt. 

Die machtsverschuiving, de gedaanteverwisseling van de partijen en hun relatie met de parlementsleden, heeft Verleden onderzocht. Al beperkt zijn onderzoek zich tot de periode 1918-1970, toch verklaren zijn bevindingen het huidige optreden van de partijen en van hun mandatarissen. De titel van zijn studie geeft al aan waar het op staat. Het parlementslid mag dan de vertegenwoordiger van de natie zijn, hij opereert wel in partijdienst.

Sourced through Scoop.it from: www.tijd.be

See on Scoop.itBelgische politiek en staatshervorming

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s