Moord op Julien Lahaut

De Belgische communistische leider Julien Lahaut werd op 18 augustus 1950 voor de deur van zijn huis vermoord. 65 jaar later wordt eindelijk een beetje duidelijker wie de daders en vooral wie de opdrachtgevers waren van deze moord. Nieuw historisch onderzoek onthult dat de misdaad werd uitgevoerd met de steun van de belangrijkste Belgische holdings, in opdracht van de nummer twee van de Belgische contraspionage én onder bescherming van de hoogste instanties uit het staatsapparaat. 

 

Heksenjacht op de rooien In 1950 stond de wereld aan de rand van een nieuwe wereldbrand. De spanningen van de Koude Oorlog bereikten een hoogtepunt en kristalliseerden zich in de Koreaanse oorlog in juni dat jaar. In februari kreeg senator Joseph McCarthy van de Amerikaanse overheid een uitermate grote, autoritaire macht. Startschot, overal in de Amerikaanse samenleving, voor een heksenjacht op de “rooien”. 

Dat inspireerde in België een zekere André Moyen, nummer twee van de Belgische contraspionage (SDAR). Naast zijn officiële functie gaf de man ook leiding aan een eigen netwerk, het Belgisch Anticommunistisch Blok (BACB). Onder de leden daarvan veel inspecteurs van de gerechtelijke politie van Luik, Antwerpen en Brussel. Als paramilitaire groepering was de BACB geen uitzondering. Overal in Europa bestonden er toen paramilitaire netwerken voor anticommunistische spionage en agitatie, de zogeheten “stay-behind” of “Gladio”. Hoewel het autonome groeperingen waren, opereerden ze met steun van de staat, de CIA en de NAVO. De “strategie van de spanning” vormde het uitgangspunt voor hun tactiek. Zo hoopten de moordenaars van Lahaut door hun daad een gewelddadige reactie van de communisten uit te lokken. Die zou de staat verplichten hen buiten de wet te stellen. 

Daarna zou een politieke heksenjacht volgen om een eind te maken aan het communisme in België en elke communistische – maar ook elke syndicale of meer algemeen elke “te linkse” protestbeweging – uit te schakelen. Al in mei 1948 liepen de daders rond met plannen om Lahaut te vermoorden. Ook andere communistische leiders lagen in diezelfde periode in het vizier van deze groeperingen: Togliatti in Italië, Duclos in Frankrijk. Ook in Japan en Argentinië hadden ze hun doelwitten.

Sourced through Scoop.it from: solidair.org

See on Scoop.itMijn gazet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s