‘De asielcrisis kost de sociale zekerheid heel wat minder dan de eigen besparingen van de regering’

‘Het is onthutsend hoe mensen als Gwendolyn Rutten en Bart De Wever nu over onze sociale rechten en onze sociale zekerheid praten, terwijl ze zelf de ontmanteling hebben ingezet’, schrijft Peter Mertens. Hij hekelt ook de militaire interventies in Syrië en Libië van de afgelopen jaren. 

 

Honderd jaar geleden was Antwerpen even de hoofdstad van het land. Het Ministerie van Oorlog vergaderde in de Stadsfeestzaal op de Meir, en het parlement kwam bijeen in De Opera. Maar lang duurde dat niet. Er vielen veel bommen boven Antwerpen in die zomer van 1914. Heel veel. Over de Schelde werd een brug aangelegd, die de mensen toeliet naar linkeroever, naar Oostende of naar Calais te vluchten voor de oprukkende Duitse troepen. Want behalve Gwendolyn Rutten wist toen niemand hoe lang de oorlog nog zou duren. 

Honderd jaar nadien liepen honderdduizend mensen opnieuw over die ponton-brug. “Om de vluchtelingen van toen te herdenken”, zo klonk het vorig jaar in de brochures van de koekenstad. Herdenken en tegelijkertijd vergeten. Vergeten dat uit de miljoenen kapotgeslagen dromen van de eerste wereldoorlog de Volkenbond ontstond. Met de plicht om minderheden rechtvaardig te behandelen. Met het engagement om conflicten niet langer met oorlog op te lossen. Vergeten ook, hoe nadien iemand in Duitsland de afspraken van de Volkenbond tot een vodje papier herleidde. 

 

En opnieuw begon te spreken over twee rangen van mensen, en dus twee rangen van wettelijkheid. Vergeten hoe dit tot de barbarij van de tweede wereldbrand leidde. Vergeten hoe nadien ‘nooit meer’ klonk, in de Verenigde Naties. Nooit meer twee verschillende soorten mensen, met twee verschillende statuten. Nooit meer stigmatiseren van bevolkingsgroepen. Nooit meer de deuren dicht voor slachtoffers van oorlog en onrecht. Dat hebben we vastgelegd in de Conventie van Genève.

Sourced through Scoop.it from: www.knack.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s