Interview met Prof. W. Van Eeckhoutte: defederalisering van de sociale zekerheid

De gezinsbijslagen werden overgeheveld naar de gemeenschappen, maar – vergelijkbaar met de overgehevelde bevoegdheden inzake het jeugdsanctierecht – is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bevoegd. Is het juridisch onmogelijk om de gemeenschappen bevoegd te maken voor de sociale zekerheid in Brussel gelet op een mogelijke schending van het gelijkheidsbeginsel? 

Dat is eerder een vraag voor grondwetsspecialisten, hier kan ik niet onmiddellijk op antwoorden of het juridisch mogelijk is. Op het eerste gezicht zou ik geneigd zijn te zeggen van wel, ik denk dan aan het voorbeeld van de zorgverzekering waar voor de Vlaamse Brusselaars ook de Vlaamse gemeenschap bevoegd is. Maar nogmaals ik ken het grondwettelijk recht te weinig om hier uitspraken over te durven doen. 

 

Vindt u de GGC een gepast orgaan om bevoegdheden inzake de sociale zekerheid uit te oefenen of denkt u dat ook het Brussels Hoofdstedelijk Parlement deze bevoegdheden zou kunnen uitoefenen? 

Voor zover ik daar een zicht op heb: die Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft niet veel bevoegdheden gehad tot nu toe en heeft ook nog niet veel gedaan. Plots krijgen ze een enorme en belangrijke bevoegdheid voor Brussel, want daar zit je met een heel jonge bevolking.   

Zonder enige ervaring en onverwacht krijgt de GGC die bevoegdheid en dat geld toegeschoven. Op grond van wat ze tot nu, in acht genomen naar bevoegdheid, gedaan hebben, lijkt me dit niet direct het aangewezen orgaan te zijn. Ik zou – maar niet gehinderd door een beperkte constitutionele kennis – ook eerder denken aan het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, omdat de omschrijving van Brussel toch ook eerder geografisch is, dan wat gemeenschappen zijn. Of dit grondwettelijk kan, weet ik niet [lees hierover meer in het blogbericht over de toekomst van Brussel]. 

Sourced through Scoop.it from: belgianconstitutionallawblog.com

See on Scoop.itBelgische politiek en staatshervorming

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s