“Joe Hill never died” 100 jaar geleden

Op 19 november 1915 werd Joe Hill geëxecuteerd voor roofmoord na een schijnproces in de Amerikaanse stad Salt Lake City. Het was vanaf de eerste dag van zijn aanhouding duidelijk dat hij werd geviseerd als activist en songschrijver voor de vakbond International Workers of the World. 100 jaar later blijft zijn politieke erfenis brandend actueel. 

Op 7 oktober 1879 werd Joel Emmanuel Hägglund geboren in het havenstadje Gävle in het hoge noorden van Zweden, als derde van een gezin van negen kinderen, waarvan er drie zeer jong stierven. Toen zijn vader Olof, een treinconducteur, jong stierf hield zijn moeder het gezin samen tot ook zij stierf in 1902. Het huisje waar ze woonden is vandaag een museum van zijn nagedachtenis.

De jonge Joel had een zwakke gezondheid en moest meermaals worden behandeld voor tuberculose, een ziekte waar hij nooit helemaal van genas. In 1902, na de dood van hun moeder emigreerde Joel met zijn broer Paul naar de VS, net als vele arme werkloze Zweden. Zijn bestaan in de VS was niet veel beter dan in zijn thuisland. In de VS werkte hij als seizoensarbeider. 

Hij werd actief in de vakbond Industrial Workers of the World (IWW). Vanaf 1906 gebruikte hij de naam Joseph Hillstrom. Waarschijnlijk deed hij dat omdat zijn echte naam op een zwarte lijst stond van syndicale activisten die nergens nog werk konden vinden. Met zijn Zweeds accent zag hij zich wel verplicht nog steeds een Zweeds klinkende naam te gebruiken. 

Sourced through Scoop.it from: www.dewereldmorgen.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s