Winterzonnewende

Yule, Midwinter, Joel of winterzonnewende genoemd, valt rond 21 december.
Met de zonnewende vieren we de terugkomst van het licht en wordt het jaarwiel weer op gang gebracht. Het is de tijd om wensen te doen voor het nieuwe jaar.
Deze dag heeft de langste nacht van het jaar. Na de lange nacht, zullen de dagen weer langer worden. We vieren de terugkeer van het licht. Het is het lichtfeest.

Het is een tijd van bezinning… loslaten en opnieuw beginnen… opnieuw geboren worden… het licht aanschouwen. Het is tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Het is de eerste, officiële dag van de winter. Het is een feest van vrede. Het is de tijd van inspiratie, vooruit blikken en hoop.

 

Met Yule werden vanouds grote vuren aangestoken om de terugkeer van het licht te vieren. Vuur heeft een transformerende werking. Het vuur heeft de vonk in zich die na de winter moeder Aarde bevrucht. Met Yule werd een groot blok eikenhout verbrand: het Yuleblok.

Het vuur vernietigt de vruchtbaarheid van de eik niet, maar verandert en verjongt de groeikracht om in het voorjaar de alles opnieuw te laten groeien.

See on Scoop.itOm eens over na te denken…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s