Caisseries Van Campenhout

Vakmanschap op maat Firma N.V. Jean Van Campenhout was een bedrijf met een stevige reputatie. De zaak was van 1920 tot 1996 gevestigd tussen de Léon Autriquestraat en de Ganshorensestraat. Op amper tien jaar tijd werd deze schrijnwerkerij één van de grote naam op het vlak van houten verpakkingen.  

 

Het bedrijf produceerde onder meer allerhande traditionele bierkratten. In de 1930´s kwamen daar ook nog eens zogenaamde “Heineken-kratten” bij, kisten voor flessen zonder tussenschotten. Dat maakte de kisten goedkoper en lichter, en ze vullen ging ook sneller. De schrijnwerkerij onderstreepte in haar reclame dat het verdwijnen van de tussenschotten nochtans niet ten koste van de veiligheid van de flessen ging. Op 63.000 flessen die naar Groot-Brittannië verscheept werden, braken er slechts 113, op 330 000 flessen die op het Europees vasteland vervoerd werden er amper 48 gebroken . Dit betekende dat bij het vervoer via Heineken-kratten zonder tussenschotten amper 1,4 flessen per 10 000 met glasbreuk te maken hadden, totaal verwaarloosbaar dus. 

Van Campenhout maakte ook zeepkisten en hermetisch afsluitbare fusten van 60 liter “Ideal” in triplex, een eigen ontwerp waarop de firma een brevet had genomen. Ze waren bedoeld voor “des produits semi-liquides ou pâteux.” 

De specialiteit van de firma, die razendsnel haar installaties uitbreidde waren stevige houten kisten voor het veilig exporteren van allerlei goederen. Daarnaast produceerde de zaak eveneens werkbanken, houten laden voor wisselstukken, vitrines en demonteerbare “Estrada”-elementen voor terrasjes van horeca-zaken. Zo werd onder meer het terras van de Trois Suisses, een befaamd Brusselse restaurant, door Van Campenhout gebouwd.

De Estrada-afdeling werd in een reclamebrochure van de grote schrijnwerkerij als “Division VI” omschreven. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel afdelingen de firma zo telde, en wat elk van deze deed. 

De site van de firma lag tussen de Léon Autriquestraat en de Gansorensestraat, niet zo gek ver van van de toemalige Brasserie de Koekelberg. De installaties namen zo´n 2 hectaren in beslag, met een machinepark zoals een zagerij, goed voor 800 PK. De machines werden aangedreven door een eigen kleine elektriciteitscentrale. Jaarlijks werd er 35 000 m⊃3; hout verwerkt. 

In 1930 behaalde het bedrijf een Grand Prix op de Internationale Tentoonstelling van Antwerpen. De firma was het jaar daarop eveneens aanwezig in Elizabethville (Belgisch Congo), waar het een “Diplôme de Mention Spéciale”en een “Diplome d´Honneur du Ministère des Colonies” behaalde. 

Tijdens de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1935 zetelde het bedrijf in de wedstrijdjury die onderscheidingen moest toekennen.

De zaken gingen uitstekend. Nog tijdens het interbellum werd een tweede, kleinere fabriek geopend in Erembodegem. In de late jaren vijftig was Arthur Van Campenhout de “Administrateur Délégué” en Maurice De Keyzer “Chef de ventes”. 

Het bedrijf had niet alleen binnenlandse klanten, maar produceerde bijvoorbeeld ook voor Franse bedrijven als Lucien Foucaud & Cie in Cognac. 

Op de site bestaan vandaag de dag nog enkele overblijfselen,waaronder “la maison de directeur” en de kantoren. In de rest zit het gemeentelijk sportcentrum Victoria.  

Sourced through Scoop.it from: thuisinkoekelberg.wordpress.com

See on Scoop.itThuis in Koekelberg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s