2016: Koekelberg 175 jaar

In 2016 viert onze gemeente haar 175ste verjaardag: op 16 maart 1841 werd een wet gestemd waardoor Koekelberg een afzonderlijke gemeente werd, onafhankelijk van Sint-Agatha-Berchem. 

 

De naam“de Coeckelberge” vinden we al terug in 1220. In de entourage van de Hertog van Brabant, was er een zekere Gérard van Koekelberg, die banden had met de abdij van Dielegem-Grimbergen. Die abdij had een Sint-Annakapel langs de handelsweg naar Brussel. Daarrond is in de 13de eeuw een gehucht gegroeid tussen Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek. 

 

Op het einde van de 18de eeuw verfijnden de Fransen het gemeentelijke bestuurlijk niveau. Vanaf dan maakte Koekelberg administratief deel uit van de gemeente Sint-Agatha-Berchem, dat voornamelijk een landelijk karakter had. 

Tijdens de 19de eeuw werd het lager gedeelte – wat nu het historische Koekelberg vormt – geïndustrialiseerd. Er kwam zich een nieuwe arbeidersbevolking vestigen. Kleine arbeiderswoningen werden in een wirwar van, vaak doodlopende (impasses), straten opgetrokken. 

Na een (zoveelste) economische crisis verpauperde de Koekelbergse arbeidersbevolking en dat werkte de rijkere herenboeren uit Sint-Agatha-Berchem danig op de zenuwen. Zij vonden het niet kunnen dat de gemeentelijke liefdadigheidskas (de voorloper van de Commissie Openbare Onderstand, het huidige OCMW) de armoezaaiers uit Koekelberg zou steunen. In feite wou men vooral geen geldtransfers van het rijkere Sint-Agatha-Berchem naar het noodlijdende Koekelberg. 

 

Waar hebben we dat nog gehoord?

Sourced through Scoop.it from: thuisinkoekelberg.wordpress.com

See on Scoop.itThuis in Koekelberg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s