“De ondergang van Europa? Een verfrissende gedachte”

Ian Buruma wikt en weegt het theater van de angst op het Europese schouwtoneel. 

 

2015 was het jaar dat Molenbeek wereldnieuws werd en we wakker werden in een nieuwe wereld. Een keerpunt, of denken we dat maar? Professor mensenrechten Ian Buruma verbleef in november in hartje Brussel. ‘Ik weet niet of je de ideologie achter de terreur antimodernistisch moet noemen.’ 

The End of Postwar: welke toekomst voor welk Europa?’ Die vraag bracht Ian Buruma, denker met wereldfaam, dit najaar naar de hoofdstad, waar hij ‘denker in residentie’ was bij de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Op het congres onder zijn leiding kwamen antwoorden op en nieuwe vragen over hoe het verder moet, ook na Parijs. 

We spreken elkaar begin december, daags voor de conferentie, in een tl-verlicht salon op de Academie. Ian Buruma is goed vertrouwd met deze stad. “Ik las dat iedereen nu een kijkje wil gaan nemen in Molenbeek; het wordt zowaar een toeristische trekpleister. Dat is misschien niet zo slecht, het zou weer wat geld in het laatje kunnen brengen. Ik was twee jaar geleden voor het laatst in de gemeente die nu wereldwijd wordt afgeschilderd als een levensgevaarlijke achterbuurt. Dat is overdreven. Molenbeek lijkt me vrij gemengd, met ook jonge mensen, niet alleen migranten. 

“Het verhaal van Brussel met zijn negentien gemeentes en versnipperde politie-apparaat is ook niet zo nieuw als we denken. Bij de Dutroux-zaak is dat gebrek aan coördinatie en samenwerking tussen politiediensten ook al breed uitgemeten in de pers. Maar het gbeurt niet vaak dat België zo prominent in de buitenlandse kranten staat. 

“Ik heb ook geen sluitend antwoord op deze dingen, maar ik weet niet of het klopt dat de aanslagen in Parijs het bewijs zouden leveren dat de EU absoluut niet werkt. Wat veiligheid betreft, lijkt de terugkeer naar de natiestaat alvast geen goed argument. Een van de problemen blijkt juist het gebrek aan samenwerking tussen de Fransen en de Belgen te zijn geweest. Je zou veiligheid juist meer moeten internationaliseren, lijkt mij dan.” 

In Europa regeert de politiek van de angst, niet alleen bij Geert Wilders of Marine Le Pen. Mark Rutte, bijvoorbeeld, gebruikt de metafoor van het Romeinse rijk dat ineen gestort zou zijn door een gebrek aan grensbewaking -wat trouwens historisch niet correct is. 

Ian Buruma: “Ik geloof niet dat Mark Rutte een groot historicus is. Dit soort van vergelijkingen loopt vaak mank. 

 

Sourced through Scoop.it from: www.demorgen.be

7 januari werd de redactie van Charlie Hebdo neergemaaid, maar op 13 november werd iedereen plots kwetsbaar. Een concertbezoek kan volstaan. Misschien is het bewustzijn daarover toegenomen. Alleen hebben mensen dan niet goed opgelet, want Madrid en Londen waren evengoed aanslagen die iedereen konden treffen. 

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s