Pensioenplan N-VA kan leiden tot 275 euro minder pensioen per maand

Het pensioenvoorstel van de N-VA snijdt diep in de pensioenrechten van de hardwerkende Vlaming. De invoering van de pensioenmalus komt voor vele Vlamingen neer op de onteigening van een kwart van de opgebouwde pensioenrechten. 

 

De afschaffing van het brugpensioen en de inperking van de gelijkgestelde periodes komt voor vele Vlamingen neer op een daling van het pensioen met 200 EUR. 

Het plan V van de N-VA stelt drie concrete besparingsmaatregelen voor: de invoering van een pensioenmalus, de afschaffing van het brugpensioen en de inperking van de gelijkgestelde periodes. “Het pensioen moet belonen wie gewerkt heeft”, zo stelt het plan. Maar de concrete besparingsmaatregelen gaan net de tegenovergestelde richting uit. 

Invoering van een pensioenmalus: onteigening van een kwart van de opgebouwde pensioenrecht bij één tiende minder lang werken

De belangrijkste besparingsmaatregel die de N-VA wil invoeren, is de pensioenmalus. Dit systeem straft de werknemer die zijn pensioen opneemt vóór de leeftijd van 65 jaar. Deze maatregel viseert de overgrote meerderheid van de hardwerkende Vlamingen. Slechts een minderheid slaagt er immers in om effectief actief te blijven tot de leeftijd van 65 jaar. De redenen zijn divers: het werk verliezen en geen werk meer vinden als oudere werknemer, ziekte, chronische vermoeidheid, gebrek aan aangepaste werkvormen voor oudere werknemers, … 

De sanctie die de N-VA wil invoering bestaat uit een permanente onteigening van de opgebouwde pensioenrechten met 5% per jaar. Iemand die op pensioen gaat op de leeftijd van 60 jaar, verliest dan 25% van zijn opgebouwde pensioenrechten. Deze maatregel is vergaand. Een werknemer met een netto pensioen van 1.100 euro – de mediaan voor werknemers en dus de realiteit voor veel hardwerkende Vlamingen – ziet zijn pensioen verlaagd tot 825 euro. Dat is maar liefst 275 euro per maand minder voor de rest van uw leven. 

Sourced through Scoop.it from: www.dewereldmorgen.be

See on Scoop.itMijn gazet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s