NA 27 JAAR ROBERT DELATHOUWER GEEFT SCHEPENSJERP DOOR AAN DIRK LAGAST

Maandagavond 18 januari 2016 hangt Robert Delathouwer de schepensjerp aan de kapstok. Na 27 jaar engagement als schepen vindt hij dat het tijd is om de fakkel door te geven aan een jongere kracht. 

Robert Delathouwer is politiek actief sedert 1971 binnen de SP (nu sp.a). In 1983 werd hij raadslid in het OCMW en vanaf 1989 was hij schepen met diverse bevoegdheden, waaronder burgerlijke stand, tewerkstelling, sport, volksgezondheid, toezicht op het OCMW, gelijke kansen en diverse Vlaamse aangelegenheden, zoals onderwijs, jeugd, bibliotheek en natuurlijk cultuur. 

Robert Delathouwer volgde een prominent politiek parcours. Hij was fractieleider in het Brussels Parlement en als federaal volksvertegenwoordiger zat hij de parlementaire commissie voor die het comité P begeleidde. Hij was ook staatssecretaris, voorzitter van het college van de VGC, voorzitter van de BGDA (die onder zijn voorzitterschap omgevormd werd tot Actiris) en voorzitter van de MIVB. Hij is een vurig verdediger en promotor van het Brussels dialect en hij was bovendien de eerste in de gemeente om een huwelijk in het Brussels in te zegenen. 

DE LAATSTE DINO?… 
Over zijn vertrek verklaart hij: “Ik ben in onze gemeente nu al politiek actief sinds 1971, en werd schepen in 1989. Daarmee was ik niet alleen de schepen met de meeste anciënniteit in Koekelberg, maar in Brussel ook de Vlaamse schepen met de langste staat van dienst, overigens de enige overblijver die begon in de 20ste eeuw. Dat heeft natuurlijk ook plezante kantjes, zoals toen een van mijn vrienden mij aansprak als de laatste Vlaamse dinosaurus in Brussel, en een van mijn kleinkinderen prompt en verbaasd reageerde: ‘Is dat waar pepe, ben jij nog dinosaurus geweest?’ Ik heb natuurlijk even prompt ja geantwoord…” 

Zijn vertrek had hij al veel eerder aangekondigd. “Ik denk nog steeds dat een goede democraat zich niet koste wat koste aan een functie of een titel mag vastklampen. Het is beter en aangenamer op te stappen op een moment dat iedereen je nakende vertrek betreurt, dan wanneer je vastgeroest op je zetel zit en zelfs je vrienden (als je er dan nog hebt!) achter je fluisteren ‘is die nu nog niet weg!?’ En ik ben ook niet helemaal weg: ik blijf nog zetelen als gemeenteraadslid.” 

De afscheidnemende schepen zal zich onder meer blijven inzetten bij de gemeentelijke regie, het Belgian Chocolate Village en de Orde van de Cacaoboon. Hij blijft ook nog een tijd voorzitter van de scholengemeenschap Spectrum, waarin de gemeentescholen van Jette, Sint-Agatha-Berchem, Vorst en uiteraard ook Koekelberg opgenomen zijn. En zoals hij zelf aangeeft zal hij nu meer tijd hebben om in het verenigingsleven te stappen en meer in het bijzonder met de activiteiten rond Raimundo, de nieuwe reus van Koekelberg, en alles wat te maken heeft met het Brusselse dialect. Daarmee schreef hij ook geschiedenis in Koekelberg, de eerste gemeente waar huwelijken in het Brussels kunnen voltrokken worden. 

In de gemeenteraad van 18 januari neemt Dirk Lagast de huidige mandaten van Robert Delathouwer over (tewerkstelling, volksgezondheid, Nederlandse cultuur en bibliotheek, Nederlandstalig onderwijs en jeugd). Hij neemt aldus opnieuw het ambt op dat hij al uitoefende tussen 2001 en 2006 toen Robert Delathouwer, als verhinderd schepen, staatsecretaris was belast met onder meer mobiliteit.

Na de gemeenteraadszitting van 18 januari (die begint om 20.00 u) biedt het gemeentebestuur van Koekelberg een glas aan. Meteen de gelegenheid om Robert Delathouwer te bedanken voor zijn jarenlange inzet en om zijn opvolger Dirk Lagast aan te moedigen. 

INFO: R. Delathouwer 0476 258 458 

maandag 18 januari 2016 om 20u 

Gemeentehuis – Henri Vanhuffelplein – 1081 Koekelberg 

See on Scoop.itThuis in Koekelberg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s