Misbruik van antidiscriminatie

Een groep van federale topambtenaren (!) klaagt in een brief aan minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput de discriminatie aan tussen de arbeidsvoorwaarden van statutair en contractueel personeel bij de overheid. Terecht, want deze discriminatie is inderdaad wraakroepend. De ACOD volgt hen dus in de diagnose, maar beslist niet in de therapie. 

 

We willen er eerst en vooral op wijzen dat de topambtenaren zelf zijn die het contractueel personeel aanwierven, terwijl ze net zo goed hadden kunnen kiezen voor statutaire wervingen.

Deze topambtenaren laten nu uitschijnen dat een hervorming naar beneden toe – weg met het statuut en een contract voor iedereen – de meest aangewezen oplossing is. Een discriminatie misbruiken om iedereen zijn arbeidsvoorwaarden te verslechteren is voor de ACOD onaanvaardbaar. Een lager pensioen en een minder voordelige ziekteregeling voor alle personeel van de overheid? Blijkbaar wordt het minimale de nieuwe norm. 

 

Ook Guy Tegenbos doet vandaag in zijn opiniestuk in De Standaard (2 februari 2016) zijn duit in het zakje. De vraag van de topambtenaren is volgens hem niet meer dan normaal, want bijvoorbeeld geen enkel openbaar ziekenhuis doet volgens hem nog aan vaste benoemingen. 

Hoewel Tegenbos doorgaans zeer goed geïnformeerd is, slaat hij hier de bal mis. Het Universitair Ziekenhuis in Gent – nationale en internationale top in de medische wereld en volledig openbaar – trekt volledig de kaart van statutaire tewerkstelling voor haar personeel, de dokters inbegrepen. Dit ziekenhuis maakt geen verlies en draait op volle toeren. De vaste benoemingen tonen zich eerder een voordeel dan een handicap.

Dat het ook de Vlaamse regering menens is met het ondergraven van stabiel werk, blijkt uit haar plannen om interimarbeid invoeren in de administraties, de steden en de gemeenten. 

 
Interimkantoren moeten instaan wanneer er zich personeelstekorten voordoen. De Vlaamse regering is zelfs niet te beroerd om toe te geven dat het een pak duurder is dan zelf te werven. We spreken hier van een 70% meer loonkost en daar komt bovenop nog eens een btw van 21%. Is dat dan een verantwoorde en goede besteding van ons belastinggeld? De Vlaamse regering is trouwens evenmin beschaamd in haar motivering: interimarbeid maakt het eenvoudiger om iemand zonder bijkomende kosten aan de deur te zetten.

Waar blijft de onafhankelijkheid die door de vaste benoeming wordt garandeerd als de totale afhankelijkheid via contractuele tewerkstelling als norm wordt ingevoerd? Wordt neutraliteit en gelijke bediening ten aanzien van de burgers zo naar de geschiedenisboeken verwezen? De ACOD zal zich met hand en tand blijven verzetten tegen de politiek van de begrafenisondernemers van kwaliteitsvolle openbare diensten. 

 

Guido Rasschaert – algemeen secretaris – 03 februari 2016

Sourced through Scoop.it from: www.acodblogt.be

Overheidsmanagers pleiten voor sociale afbraak! 

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s