Geld tekort? Steek het op de ambtenaren…

Wanneer bij het ochtendkrieken blijkt dat er een gat van maar liefst 2 miljard euro in de federale begroting zit, kloppen de media natuurlijk direct aan bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Hoe denkt hij dit op te lossen? Vertelt die doodleuk dat hij zijn ambtenaren eens in geef acht zal zetten.  

Het stond in de sterren geschreven dat dit regeringsbeleid problemen zou opleveren. Dat de besparingsmaatregelen van deze factuurregering de burgers met heel wat extra kosten opzadelen was al langer duidelijk. Ook de openbare diensten merken dagelijks hoe het moeilijker wordt om hun taken op een degelijke manier uit te voeren door gebrek aan middelen en mensen. En nu is ook de bodem uit de begroting gevallen.  
Erg verbazingwekkend is dat niet. Als je een taxshift doorvoert die je staatshuishouding handenvol geld kost, ondertussen vrolijk belastingvoordelen blijft uitdelen en de fiscale fraudebestrijding zodanig terugdraait dat er nog nooit zoveel belastingen ontdoken worden. Elke eerstejaarsstudent economie had de minister dat kunnen voorspellen.  
Wat zou minister Van Overtveldt gezegd hebben indien hij nog – zoals in een vorig leven – journalist was en commentaar gaf op een dergelijk begrotingsgat van een regering waarin ook – pakweg – socialisten zetelden? Hij zou moord en brand schreeuwen, over slecht bestuur spreken en het onverantwoord beleid aanklagen.  
Maar wat is de eerste reactie van minister Van Overtveldt? Hij wijst met een beschuldigende vinger naar zijn eigen belastingdiensten. Die zouden foute inschattingen gemaakt hebben, waardoor hij zijn regering ten onrechte rijk rekende. Hij wil daarom dringend ‘de nodige schikkingen nemen inzake personeelsbezetting en werkmethodes’.  
Mogen we een suggestie doen? Meer personeel en middelen zodat de belastingdiensten eindelijk hun werk terug op een deftige manier kunnen uitvoeren? Misschien kan de minister dan al een deel van de 1,4 miljard euro minder belastinginkomsten en van de 400 miljoen euro minder btw-inkomsten recupereren. Of hij kan natuurlijk erop aandringen dat het regeringsbeleid onmiddellijk omgegooid wordt. Yeah right!  
Chris Reniers – voorzitter – 04 maart 2016  

Sourced through Scoop.it from: www.acodblogt.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s