TiSA? Nooit van gehoord.

In zijn boek “Tot uw dienst. De zeven zonden van de ambtenaar doorprikt.” laat Lode Vanoost 67 ambtenaren aan het woord over hun job. Niet toevallig 67: deze federale regering heeft – onaangekondigd – de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar. Nu is de inzet het ambtenarenpensioen (en eigenlijk heel het statuut) afbreken. Het ultime doel is uiteindelijk de welvaartsstaat ontmantelen en de ongelijkheid in de samenleving doen toenemen, zodat er uiteindelijk een piepkleine, pervers rijke elite overblijft en een massa straatarme sloebers, die voor een aalmoes werken tot ze doodvallen.

De mensen die de auteur geïnterviewd heeft vertellen niet alleen over de inhoud van hun job, ze hebben het ook over waarom ze in overheidsdienst werken. Zonder onderscheid zijn het gemotiveerde mensen die vooral een openbare dienst willen verlenen aan de samenleving. Dienstbaarheid staat hier centraal. Uiteraard hebben ze het ook over de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd worden.
Eindelijk eens geen kaders of beleidsmakers aan het woord over openbare diensten, maar mensen van het terrein. Mensen die dagelijks geconfronteerd worden met de realiteit en hun best doen met de schaarse – vaak versleten – middelen die hen ter beschikking worden gesteld. Kortom, een meer dan lezenswaardig boek: een aanrader dus.

Het voorlaatste hoofdstuk gaat over TiSA, een verdrag waar ik – net zoals de meesten onder ons nog nooit over gehoord heb. Voluit heet het ding “Trade in Service Agreement”, een monster dat nog verschikkelijker is dan de reeks TTIP, CETA en TPP. In het allergrootste geheim zijn in 2012 maar liefst 50 landen begonnen met onderhandelingen om openbare dienstverlening te privatiseren of af te breken! Ook ons land zit rond de tafel.

Het gedrocht minacht de democratie in alle mogelijk vormen.
Het heeft de bedoeling om alle openbare diensten (ook onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, gewoon alles) te onderwerpen aan winstmaximalisatie. Privatisering dus, en we weten wat dat betekent: de winst staat voorop en de diensten verleen je omdat het niet anders kan. Burgers worden herleid tot kloteklanten!
De onderhandelingen verlopen niet in alleen in het allergrootste geheim, Ook na goedkeuring van het gedrag zullen bepaalde delen niet openbaar gemaakt worden. Waar blijft de transparantie?
Zelfs de rechtstaat wordt buitenspel gezet. Mocht, na ratificatie, ons land toch beslissen om een openbare dienst niet te privatiseren, dan kunnen bedrijven klacht in dienen.
Maar die klachten worden niet behandeld door een rechtbank: een internationaal expertenpanel (door multinationals aangeduide advocaten, e.a.) zal erover oordelen en ons land torenhoge boetes opleggen voor toekomstige verloren winsten. Rechter en partij noemen we dat.
En eruit stappen gaat ook al niet. Er is een opzegtermijn van zeven jaar: twee jaar langer dan een legislatuur. Dit betekent dat wanneer een regering het verdrag wil opzeggen, het pas de volgende regering is die er kan uitstappen. Ondertussen hebben oppositie, mainstreampers en en lobbyisten alle tijd om de geesten te bewerken en heeft de regering geen mogelijkheid om het beleid te veranderen.

Paraguay en Urugay zijn al uit die noodlottige onderhandelingen gestapt. Wanneer volgt België?

Vakbonden en andere democraten: aan u om de bevolking te wapenen. Informeer over het gevaar dat TiSA is en organiseer het verzet!

Een paar interessante artikels:
TPP-TTIP out? Leve TiSA-CETA!
TiSA, torpedo op het hart van de openbare dienstverlening
What is TiSA?
Greenpeace Nederland lekt teksten TiSA vrijhandelsakkoord
Uruguay verlaat onderhandelingen vrijhandelsakkoord TiSA
Macht financiële sector nog groter dankzij vrijhandelsakkoorden
Secret documents 2016
Core Text
Analysis TiSA Core Text
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s