Wie is Dirk Lagast?

8-dirk-lagast

contact: dirk_lagast[at]msn.com

Dirk werd op 2 maart 1964 geboren te Blankenberge. Hij draagt de familienaam van de echtgenoot van zijn moeder, niet die van zijn vader. Zijn vader was bouwvakker en heeft een dochter uit een vorig huwelijk, moeder was seizoenarbeidster en had een zoon. Vanaf de leeftijd van 2,5 maanden werd hij opgevoed door een onthaalmoeder avant la lettre. Hij leefde bij ‘mee’ tot zijn 10de jaar: vanaf dan is hij bij zijn moeder gaan wonen. Zijn ouders waren intussen uit elkaar.

De lagere school volgde hij in de Rijkslagereschool te Heist aan Zee. Vanaf het middelbaar veranderde dat in Knokke-Heist. Zijn secundair onderwijs startte in RITO en eindigde in het Koninklijk Atheneum van Blankenberge. In dezelfde school was de Rijksnormaalschool gevestigd waar hij onderwijzer werd. Nadien was er de VUB om er het licentiaatsdiploma in de Moraalwetenschappen te behalen. In CVO Brussel volgde hij de opleiding ‘Inleiding Bibliotheek-Documentatie-Informatie’.

Tijdens de studies was er geen tijd voor vakantie: elk vrij moment werd benut om een centje te verdienen als jobstudent. Niettegenstaande de studiebeurs, moest er bijverdiend worden. De overblijvende schaarse vrije tijd ging eerst naar de Jongsocialisten, later naar de Actief Linkse Studenten. Na zijn studies werd hij actief in de SP te Brussel: in een tijd dat er geen enkele mandataris was… en geknokt moest worden om in 1994 Rohnny Buyens een zitje te geven in de gemeenteraad.

Na een periode als OCMW-steuntrekker en een verplicht nummertje als dienstplichtige kwam de eerste job: opvoeder in een onthaalhuis voor daklozen. Nadien vormingswerker in de Foyer te Sint-Jans-Molenbeek. In 1995 vroeg SP-volksvertegenwoordiger Michiel Vandenbussche hem om zijn parlementair medewerker te worden. Twee jaar later hielp hij de wijkcontracten uitdiepen in de Gewestelijke Interministeriële Afvaardiging voor Stedelijke Solidariteit. Eind de jaren negentig ging het richting ambtenarij: adjunct-directeur in TC 127 en RC 127bis van de Dienst Vreemdelingenzaken. Staatssecretaris Robert Delathouwer vroeg hem als adviseur op zijn kabinet. In 2004 ging hij terug naar RC 127bis en sinds 2008 is hij ambtenaar bij de griffiediensten van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Een job uit de duizend”, zegt hij zelf: “educatieve activiteiten begeleiden, gids, bibliotheekverantwoordelijke, commissiesecretaris en verslaggever bij de plenaire vergaderingen. Kan het gevarieerder?”

Hij heeft nog een boeiende hobby: groepen rondleiden in Brussel.

Sinds 2001 zetelt Dirk in de gemeenteraad van Koekelberg. Tot 2006 was hij er schepen, Van januari 2016 tot 3 december 2018 oefende hij opnieuw dat mandaat uit. Sindsdien is hij gemeenteraadslid en maakt hij deel uit van de PS-fractie. Op 1 maart 2019 werd hij aangesteld als voorzitter van de Raad van het OCMW te Koekelberg.

Naast zijn gemeentelijk mandaat is hij actief in volgende verenigingen:

  • Bestuurslid Stichting Auschwitz – geen vergoeding, wel lidgeld te betalen
  • Voorzitter Commissie Onderwijs en Vorming van de Stichting Auschwitz – geen vergoeding
  • Voorzitter vzw dienstencentrum Randstad – geen vergoeding, wel lidgeld te betalen
  • Lid Algemene vergadering FSMB – € 20,- per vergadering (2x per jaar) 
  • Lid Algemene vergadering VMOBB – € 15,- per vergadering (2x per jaar) 

Voorts werkt hij als ambtenaar bij de Raad van de VGC.

.

Advertenties

9 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s