Uitzendbureau belooft extra verlofdag en smartphone als werknemers niet meedoen aan sociale verkiezingen

Accent Jobs, het grootste netwerk van uitzendjobs in ons land, roept zijn werknemers op om niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen. Het belooft hun daarvoor zelfs een extra dag verlof of een nieuwe smartphone. De vakbonden veroordelen de actie, minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stuurt de inspectie langs.

‘Als we géén verkiezingen moeten organiseren en geen ondernemingsraad moet oprichten krijgen jullie een extra dag verlof en nieuwe smartphones’, belooft Accent Jobs haar werknemers in de aanloop naar de sociale verkiezingen in mei. 

 

Accent Jobs telt 250 kantoren in Vlaanderen. Ze hebben 1.500 mensen in dienst. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet sociale verkiezingen organiseren. Maar als er geen kandidaten zijn, dan kan een bedrijf geen ondernemingsraad oprichten.

 

‘Ongehoord en ongezien’ 

‘Herinvesteren’, noemt het bedrijf de actie. ‘Wat we besparen door geen ondernemersraad te moeten inrichten geven we terug aan onze mensen als een extra dag verlof of via een nieuwe digitale strategie, met nieuwe smartphones”, zei een woordvoerster aan VTM Nieuws. 

 

‘Een boycot’, noemen de vakbonden het. ‘Dit is ongehoord en ongezien’, zegt Rudy De Leeuw van het ABVV. ‘Dit vraagt om een duidelijke veroordeling.” 

 

Werknemers moeten vrij zijn om aan de sociale verkiezingen deel te nemen. Of het bedrijf nu de wet overtreedt is niet onmiddellijk duidelijk zegt professor arbeidsrecht Frank Hendrickx van de KU Leuven. ‘Maar je voelt dat dit discutabel is. Zonder dat ze letterlijk de wet overtreden.’ 

 

Minister van Werk Kris Peeters kan de actie ook niet smaken, stuurt de arbeidsinspectie naar het bedrijf. ‘Dit soort van praktijken kan niet. Sociale verkiezingen zijn een democratisch recht. Praktijken zoals het aanbieden van een smartphone of een extra dag verlof zijn in strijd met de geest van de wet en tegen internationale verdragen.’

Sourced through Scoop.it from: www.standaard.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s