De vakbond? Meer dan ooit nodig! 

Driekwart van de Vlamingen ziet vakbonden als noodzakelijk om hun sociale rechten te beschermen. Ze vertrouwen vakbonden meer dan politieke partijen. En bij de werknemers neemt het draagvlak voor vakbonden toe.

Twee nieuwe onderzoeken verschaffen inzicht in de houding van de bevolking ten opzichte van de vakbonden.
– een onderzoek van prof. M. Swyngedouw van de KU Leuven (‘Houdingen tegenover vakbonden en stakingsrecht in 2014’, ISPO – KUL, 2016)
en
– een onderzoek in opdracht van het uitzendbedrijf Randstad (‘Inspraak en medebestuur: hoe participeren werknemers in het bedrijfsleven?’, Randstad arbeidsmarktstudie, 2016).
Werknemers rekenen op vakbond in bedrijf
Uit het onderzoek van Randstad naar de houding van werknemers t.o.v. inspraak en participatie blijkt dat werknemers veel belang hechten aan overleg. Ze verkiezen de klassieke overlegorganen (ondernemingsraad, comité voor preventie en bescherming, syndicale delegatie) veruit boven nieuwe participatievormen als autonome groepen of vormen van werkoverleg zoals kwaliteitskringen. Ze gaan volop voor de collectieve verdediging van hun belangen, zoals de vakbonden nu werken in de bedrijven. Werknemers vinden het heel belangrijk dat hun collega’s hun belangen verdedigen. Bijna 90% van de werknemers deelt die mening. 62% vindt dit heel belangrijk en 42%van de kaderleden deelt die mening. Een heel grote meerderheid van de werknemers, 70%, wil ook een ondernemingsraad in bedrijven met minder dan 50 werknemers. Het ABVV is al jaren vragende partij voor overlegorganen en het organiseren van sociale verkiezingen ook in kleinere bedrijven. Tot vandaag werd dit altijd tegengehouden door de betrokken werkgeversorganisaties zoals UNIZO.
Opvallend: het vertrouwen in vakbonden is groot én stijgt.
Vakbonden hebben voeling met de werknemers in het bedrijf en genieten bij de werknemers, vakbondsleden en niet-vakbondsleden (!) erg veel vertrouwen. 68% vindt dat de vakbonden het vertrouwen hebben van de werknemers. Bij niet-vakbondsleden is dat nog altijd 63%. 71% vindt dat vakbonden weten wat er leeft bij de werknemers. Meer dan de helft voelt zich betrokken bij de vakbond in het bedrijf (53% tov 44% vier jaar geleden). Positief nieuws dus. Ook in het licht van de sociale verkiezingen, dat feest van economische democratie dat voor de deur staat. Werknemers hechten belang aan participatie en ze rekenen daarvoor op hun collega’s en op de vakbonden.
Vakbond noodzakelijk om sociale rechten te beschermen
Het onderzoek van prof. M. Swyngedouw toont aan dat de bevolking veel belang hecht aan sociale bescherming en aan een sterke welvaartsstaat. Zowel in het noorden als in het zuiden van het land houdt de bevolking vast aan een overheid die de markt reguleert en een overheid die een belangrijke vinger in de pap houdt binnen nutssectoren. De vakbonden hebben voor de bevolking een belangrijke rol als verdedigers van sociale bescherming. Men oordeelt dat werklozen er slechter aan toe zouden zijn zonder vakbonden. Bovendien vindt de bevolking dat het stakingsrecht belangrijk is én dat het niet kan dat het gerecht hierin tussenkomt. De onderzoekers maakten ook een profiel op van de kiezers naargelang hun houding ten opzichte van vakbonden. Wat blijkt? De meerderheid van de bevolking is pro vakbond: bijna 70 % in Vlaanderen en bijna 80% in Franstalig België (al zitten daar heel wat mensen in die positief-kritisch staan tegenover vakbonden). Slechts een kleine minderheid is uitgesproken anti-syndicaal.
Beeldvorming
75% van de Vlaamse kiezers en 81% van de Franstalige kiezers zien de vakbonden als noodzakelijk om de sociale rechten te beschermen. De helft van de Franstalige kiezers en zowat 42% van de Vlaamse kiezers zijn van mening dat de werklozen aan hun lot overgelaten zouden worden zonder de vakbonden.
Stakingsrecht
75% van de Franstalige kiezers en 64% van de Vlaamstalige kiezers vinden het stakingsrecht nodig om de belangen van de werknemers te verdedigen. 68% van de Franstalige kiezers en 57% van de Vlaamse kiezers vinden dat het gerecht stakingen niet mag verbieden.
Redenen om lid te zijn
 73% van de Vlaamse en Franstalige vakbondsleden vindt de algemene dienstverlening belangrijk om lid te worden van de vakbonden. “Omdat ik wil meewerken aan den solidaire en democratische samenleving”, wordt door 40% van de Vlaamse en door 54% van de Franstalige vakbondsleden als een belangrijk (ideologisch) motief om lid te worden van een vakbond aangeduid.
Opvattingen over ‘vrije markt’
De sterke aanwezigheid van de overheid in sectoren openbaar vervoer, energie en watervoorzieningen wordt door 79% van de Vlaamse kiezer en 78% van de Franstalige kiezers onderschreven. 64% van de Vlaamse kiezers opteert voor een door de overheid gereglementeerde markt tegen 56% van de Franstalige kiezers.
Over het onderzoek
van de KUL Het postelectoraal onderzoek door het Instituut Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO- KUL) bestaat uit een bevraging – via een persoonlijk interview – van 1.183 Vlaamse kiezers in de periode 2 oktober 2014 tot 16 maart 2015 en van 719 Franstalige kiezers in de periode 9 oktober 2014 tot 6 juni 2015.

Sourced through Scoop.it from: www.abvv.be

See on Scoop.itDe vakbond is nodig. Vandaag meer dan ooit!

Een reactie plaatsen