War, what is it good for?

Ieder weldenkend mens moet de Russische aanval op Oekraïne veroordelen.
Het is niet alleen een militaire interventie van een vreemde mogendheid tegen een soevereine natie, het is eveneens een schending van het streven naar Vrijheid, Gelijkheid en Broederlijkheid, dat onnodig en onbeschrijfelijk menselijk leed met zich meebrengt. Oekraïne levert kanonnenvlees, Europeanen (en onschuldige mensen uit alle landen) betalen de rekening.
Oorlog is de mens spijtig genoeg niet vreemd. “Vanaf het prille ontstaan van de mensheid wordt er op aarde geoorloogd en gemoord. Of men nu vocht voor een lap grond, voor de macht of voor God, bijna altijd vielen er onschuldige slachtoffers. (“Holocaust door kogels”, Legermuseum, Brussel, 2010)
De strijdende partijen dienen onverwijld het vuren te staken. De oplossing kan alleen rond de tafel gevonden worden.
Elk beschaafd land moet alles in het werk stellen om het menselijk leed zoveel mogelijk te verzachten door vluchtelingen op te vangen en de vijanden aan te zetten om het wapengekletter te beëindigen.
Kampisme en militair tussenkomen zijn geen oplossing. Zij vergroten de ellende en doen het menselijk leed toenemen. Kernwapens bestaan en de dreiging om ze te gebruiken is reëel. Een kat die zich in het nauw gedreven voelt, maakt gekke sprongen en Poetin is niet geïsoleerd.
Toch is het gemakkelijk om mee te gaan in het mainstreamdenken. Maar, “als er oorlog komt is het eerste slachtoffer de waarheid”. (Hiram Warren Johnson)
De Russische beer heeft boter op het hoofd, net zoals het Westen. Het Grootrussisch streven, de NAVO-expansiedrang of zelfs de EU-openheid zijn verre van onschuldige hersenspinsels.
Vergeten we niet dat toenmalig premier Guy Verhofstadt, bij de aanstelling van Poetin in 1999, naar Moskou Snelde. Poetin had indruk op hem gemaakt, het was een man om zaken mee te doen. President Georges W. Bush deelde heel wat waarden met die man.
In elke oorlog wordt iedereen die voorzichtig is, die naar de argumenten van beide partijen luistert alvorens een standpunt te vormen, of die officiële informatie in twijfel trekt, onmiddellijk beschouwt als medeplichtig aan de vijand.” (Prof. Dr. Anne Morelli, ULB)
Terwijl het volk bloedt, strijken de wapenproducenten de winst op.


#PoetinIsNeKlootzak. Dat is een vriendelijke omschrijving voor een extreemrechtse autocratische oorlogsstoker. De agressie is niet goed te spreken. We hebben de plicht om de slachtoffers bij te staan. Zij die aangevallen worden hebben eveneens het recht zich te verdedigen.

Met zijn criminele aanval op Oekraïne heeft de Russische autocraat wel aangetoond dat (West-)Europa geen ballen aan zijn lijf heeft. Autonoom en vredegericht optreden zit er niet in. In plaats van de OVSE een rol te laten opnemen is Europa verder in de armen van de USA geduwd. En blijkbaar vindt niemand dat erg. Zweden en Finland kloppen aan bij de NAVO, het overblijfsel van de Koude Oorlog dat zich maar blijft uitbreiden. von der Leyen rolt rode loper uit voor Oekraïne naar de EU. Kent dat land een stabiele democratie met een rechtstaat die de eerbiediging van de mensenrechten en de bescherming van de minderheden waarborgt? Draait de markteconomie er zo goed dat hij opgewassen is tegen de concurrentie van de EU? En is dat land klaar om de gemeenschappelijke wetten en regels van de EU over te nemen en in te voeren?

Het is duidelijk, oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen. In een mum van tijd worden honderden miljarden vrijgemaakt voor militaire steun en verhoging van defensiebudgetten, terwijl de geschiedenis leert dat bewapening nog nooit een oorlog vermeden heeft.

Diplomatieke oplossingen krijgen geen kans. Macron ging praten zonder madaat… Sleeping Joe noemt de Russische autocraat een oorlogsmisdadiger die voor het tribunaal moet komen. #PoetinIsNeKlootzak én een kat die in het nauw gedreven is. Hij maakt gekke sprongen en heeft niets te verliezen. #Zelenskyisgeenhaarbeter.

De geschiedenis herhaalt zich nooit op dezelfde manier. Maar er zijn terugkerende tendensen. Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd om die te herhalen. Zijn we slaapwandelaars, op weg naar een derde – dit keer nucleaire – wereldoorlog?